با توجه به بیشتر شدن امکانات پژوهش در این زمان، لازم است حکم سنگسار بار دیگر و با دقت بیشتر بررسی شود. پژوهشگر امیرحسین ترکاشوند کتابی در این زمینه با عنوان «نسخ سنگسار توسّط اسلام» نگاشته که قابل مطالعه است. بخشی از پیشگفتار کتاب، چنین است:
«سنگسار یعنی قتل زانی به وسیله پرتاب پیاپیِ سنگ به وی ؛ نسخ یعنی لغو اعتبار حکمی که پیشتر وجود داشته؛ بر این اساس در نظریه "نسخ سنگسار توسّط اسلام" میخواهم توضیح دهم که نه تنها چنین حکمی در اسلام تشریع و حتّی امضا نشده! بلکه اسلام پس از ظهورش این حکم موجود در نزد اهل کتاب را مورد نسخ قرار داد و آن را بی اعتبار شمرد!!
چه نظریّه شگف انگیزی!؛ تا به حال گمان میرفت که سنگسار حکمی اسلامی است امّا اینک نظریّه ای عنوان میشود که 180 درجه (و بلکه بیشتر) مخالفِ آن است زیرا میگوید اسلام آمد و سنگسار را منسوخ کرد و ملغی و بی اعتبار نمود!!!
برای رساندنِ شما به این نظریه خیره کننده شتاب نخواهم کرد زیرا اگر نظریّه و اسنادش را در همان ابتدا بیاورم در این صورت به دلیل تفاوتِ 180 درجه ایِ آن با نظر مشهور، غیر قابل هضم میشود پس خواننده را آرام آرام به نظریه نزدیک میکنم و موانعِ پذیرش آن را یکی پس از دیگری از سرِ راه برمیدارم.
در راستای همین تدریج؛
ابتدا بخش یکم را سامان دادم و در آغازش اصطلاح رجم را بررسی میکنیم و سپس روایات رجم را مورد بازخوانی دقیق قرار میدهیم تا اوّلاً ببینیم این واژه در میان اعراب حاملِ چه معنایی بوده و در مقام مجازات، چه تعریفی داشته و ثانیاً از دل روایات به "قانون جامع رجم" شامل راه ثبوت رجم ، کیفیّت اجرای رجم و غایت و منتهای رجم برسیم. در این قانونِ علوی معلوم میشود که هر سه بندِ قانون با آنچه اینک در ذهنمان است تفاوت دارد زیرا نه راهِ ثبوتش اقرار و اعتراف است ، نه کیفیّت اجرایش با سنگهای کُشنده و به نقاط مرگبار است و نه غایتِ آن مرگ و قتل است. نام بخش یکم را بازنگری در روایات رجم نامیدم. در این بخش، قسمت مهمّی از مسیرمان برای نزدیک شدن به نظریّه طی می گردد.
سپس در بخش دوم، از روایات مخالف رجم و سنگسار پرده برداری میکنم و چند دسته روایت، برای اوّلین بار به خوانندگان ارجمند معرّفی میشود که در آنها سزای زنای متأهلان، چیز دیگری غیر از رجم و سنگسار است. به این ترتیب میتوان احتمال داد چه بسا روایات رجم که در بخش یکم مورد اشاره قرار گرفت سخن قطعی و اصلی ائمّه نبوده و یا از باب تقیّه صادر شده باشد؛ بر این اساس، امامان از آنجا که اعتقاد به رجم و سنگسار نداشتند در برخی موارد حرف دلشان را میزدند و در تعیین کیفر زنای محصنه، حرفی از رجم و سنگسار به میان نمیآوردند ولی در برخی موارد که در صدد بیان "قانون روز" و حکم جاری در نظام حقوقیِ حاکم بر جامعه بودند اصل رجم را البته و البته با شاخصه هایی انسانی و متفاوت از کمّ و کیفِ جاری در قانون روز مطرح میکردند و چنانکه گفته شد آن، هرگز معادل سنگسارِ قانونی نبود. با پایان بخش دوم که آن را روایات خِلاف رجم و سنگسار نامیدم، به اهداف کتاب نزدیک میشویم و ذهن در یک قدمیِ بخش پایانی قرار میگیرد و آماده شنیدن نظریّه میشود.
و سرانجام در بخش سوم با آوردن بیست و یک سند قرآنی نشان میدهم چگونه اسلام، حکم اهل کتاب دایر بر قتل و سنگسارِ زانی را مطلقاً نسخ کرد!. نام بخش سوم کتاب، همان عنوان نظریّه ام است.
چه بسا خواننده خُرده گیرد که چرا برخلاف برنامه تدریجی، نظریّه ات را به عنوان اسم کتاب بر روی جلد قرار دادی، و این خود نقضی بزرگ بر این تدریج است؟ من این انتقاد را میپذیرم ولی چاره ای نداشتم زیرا اسم، خیلی مهم است و من با انتخاب این اسمِ استثنایی یعنی "نسخ سنگسار توسط اسلام" میخواستم به جامعه مسلمین و به مردم دین باورِ ایرانزمین "روحیّه بخشی" کنم تا سرشان را بالا و بالاتر بگیرند و با صدایی از عمق جان بگویند: اسلامِ ما آمد و حکم به نسخ سنگسارِ موجود در میان اهل کتاب داد! البته برای کاستن از میزان این نقض، به این نتیجه رسیدم که عناوین بخشهای کتاب را نیز بر روی جلد بیاورم تا خواننده، هم با دیدن عنوان کتاب به ذوق درآید و هم با دیدن عناوین بخشها تحقیقی و تدریجی بودنِ مطالب را به دست آوَرَد.»
دانلود کتاب «نسخ سنگسار توسط اسلام»
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ